David Gaboriaud x GARCAREK - Przepis na chleb, który upieczesz w domu
Cieszymy się, że mamy Davida w gronie naszych klientów. Wspólnie zaprezentujemy Państwu przepisy na dania do przygotowania w domu. Zaczniemy od czegoś prostego.
No-knead bread, czyli chleb bez wyrabiania.
Cieszymy się, że mamy Davida w gronie naszych klientów. Wspólnie zaprezentujemy Państwu przepisy na dania do przygotowania w domu. Zaczniemy od czegoś prostego.
No-knead bread, czyli chleb bez wyrabiania.
Ta prosta metoda na wypiek domowego chleba, powstała w 2006 r. w piekarnii charyzmatycznego Jima Lahey’a - piekarza z Nowego Jorku. Lubię stwierdzenie Jima, że ten chleb upiecze nawet sześciolatek. Jego przepis zmodyfikowałem pod siebie i okazało się, że wychodzi cudowny chleb na świeżych drożdżach i bez drugiej fermentacji, którą znajdziecie w oryginalnym przepisie.
Składniki:
//
Przepis:
W misce wymieszaj drożdże, cukier i letnią wodę. Odstaw na 15 min. W innym naczyniu brytfance lub misce wymieszaj mąkę z solą i oliwą. Teraz dolej wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za suche dolej trochę letniej przegotowanej wody. Na koniec musisz mieć dość rzadkie, klejące ciasto - nie wyrabiamy go! Przykry je wilgotną ściereczką i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. U mnie często wychodzi ok 15-18 godzin.
Na drugi dzień sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Jeśli na jego powierzchni pojawią się bąbelki to znaczy, że jest gotowe i możesz wyciągnąć je z lodówki. Odstaw ciasto na 1 godz. w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. na funkcji z termoobiegiem. Włóż żeliwny garnek do piekarnika na 10 min.
Blat lekko oprósz mąką i wyłóż na niego ciasto. Następnie posyp je mąką, złóż na pół i jeszcze raz na pół. Natnij górę ciasta.
Wyciągnij gorący garnek z piekarnika, oprósz środek garnka mąką. Złap ciasto od spodu i przerzuć go do garnka, szybkim i zdecydowanym ruchem. Zrobione wcześniej nacięcia muszą pozostać na górze. Zamknij garnek przykrywką i włóż do piekarnika. Piecz w 230 st. C. przez 40 min. Następnie obniż temperaturę do 200 st. C. i zdejmij przykrywkę. Piecz 10-15 min. aż ładnie się zarumieni.
Wyciągnij chleb z piekarnika, opukaj go od spodu, jeżeli będzie wydawał charakterystyczny głuchy odgłos, to znaczy, że jest dobrze wypieczony.
Odstaw go do wystygnięcia.
David Gaboriaud
David Gaboriaud jest młodym i cenionym kucharzem, Francuzem o polskich korzeniach, który od lat inspiruje kulinarnie całą Polskę w rozmaitych telewizyjnych programach kulinarnych. Autor książki kucharskiej „Coś francuskiego”, w której udowadnia, że wie, jak się „to robi po francusku”.
David jest charyzmatycznym prezenterem telewizyjnym i radiowym, kucharzem w „Dzień Dobry TVN”, współprowadzącym program „Bitwa na Smaki” na kanale Kuchnia+, gdzie wcześniej przez 5 sezonów prowadził autorski program podróżniczo - kulinarny „David w Europie”. Mimo, że odwiedził z programem ponad 20 krajów, nieustannie czuje głód podróży. Współprowadził program "Z czekoladą w kuchni” dla marki Wedel.
Z przepisów Davida korzysta również nasza restauracja Mercedes Bistro
Zachęcamy do obserwowania Davida na instagramie.